ATSAS installation guide for the Mac

ATSAS for Linux and Mac, general installation issues, ATSAS online etc.
Message
Author
John Rose
Member
Posts: 3
Joined: 2011.07.22 22:18
Location: University of georgia

ATSAS installation guide for the Mac

#1 Post by John Rose » 2011.07.22 22:33

Hi,

I am trying to install ATSAS 2.4.1 on an iMAC running OS 10.5.8. I downloaded the dmg and ran through the install no problem. The executables are in the /usr/bin directory. When I try to run primus I get the following error.

>> primus
dyld: Library not loaded: QtSvg.framework/Versions/4/QtSvg
Referenced from: /usr/bin/primus
Reason: image not found
Trace/BPT trap
>>

It appears that I need to install some libraries.

Where can I find them?

Also, is there a ATSAS installation guide for the Mac?

Thanks,

John

franke
Administrator
Posts: 408
Joined: 2007.08.10 11:09
Contact:

Re: ATSAS installation guide for the Mac

#2 Post by franke » 2011.07.23 00:04

John Rose wrote:>> primus
dyld: Library not loaded: QtSvg.framework/Versions/4/QtSvg
Hi John.

When downloading atsas-2.4.1.dmg, you may have noticed the Qt-something.dmg right next to it? Get and install that it as well. The problem should go away and primus should start.

HTH

Daniel

John Rose
Member
Posts: 3
Joined: 2011.07.22 22:18
Location: University of georgia

ATSAS Install guide

#3 Post by John Rose » 2011.07.26 07:39

I down loaded the QT software. Thanks. Primus now runs.

[Edited out following question as it was also posted here.]

Yann
Active member
Posts: 44
Joined: 2010.11.03 11:31
Location: Vrije Universiteit Brussel

Primus on Mac OS 10.7 crash

#4 Post by Yann » 2012.02.09 18:35

Hi guys,

I have two questions:

1) I've installed the new atsas (atlas-2.4.2-1.dmg) on my Mac (Lion). I've read the README and installed the required Qt libraries. However, when I try to run primes, I get the following reply:

Yanns-MacBook-Pro:~ yannsterckx$ primus
dyld: Library not loaded: libsaxsplot.dylib
Referenced from: /usr/bin/primus
Reason: no suitable image found. Did find:
/usr/lib/libsaxsplot.dylib: mach-o, but wrong architecture
Trace/BPT trap: 5

2) I also run Windows XP on my Mac and I downloaded the new atlas for WindowsXP. I can open Primus, but when I want to use the 'Sasplot' or 'Porod' options, Primus quits unexpectedly...

Any idea on how to solve this?

Many thanks,

Yann

franke
Administrator
Posts: 408
Joined: 2007.08.10 11:09
Contact:

Re: Primus on Mac OS 10.7 crash

#5 Post by franke » 2012.02.09 18:46

Yann wrote:dyld: Library not loaded: libsaxsplot.dylib
Referenced from: /usr/bin/primus
Reason: no suitable image found. Did find:
/usr/lib/libsaxsplot.dylib: mach-o, but wrong architecture
Trace/BPT trap: 5
Hu? What kind of architecture are you on? 32/64 bit? The binaries are Intel only?!
Yann wrote:2) I also run Windows XP on my Mac and I downloaded the new atlas for WindowsXP. I can open Primus, but when I want to use the 'Sasplot' or 'Porod' options, Primus quits unexpectedly..
.
Which primus are you referring to? The orginal version, or the Qt-based one?

Yann
Active member
Posts: 44
Joined: 2010.11.03 11:31
Location: Vrije Universiteit Brussel

#6 Post by Yann » 2012.02.09 18:58

Hi Daniel,

to reply to your first question:

My processor is 64bit and I am running on 64-bit kernel.

For your second question, I was referring to the version of Primus included in the latest version of Atsas for Windows which I have installed on Windows XP I have running on my Mac. When I try to re-install an older version, I get the same problem...

Thanks for your time and your help,

Yann

franke
Administrator
Posts: 408
Joined: 2007.08.10 11:09
Contact:

#7 Post by franke » 2012.02.09 19:02

Yann wrote:My processor is 64bit and I am running on 64-bit kernel.
I didn't package this package myself this time. I requested info on the build machine.
Yann wrote:For your second question, I was referring to the version of Primus included in the latest version of Atsas for Windows which I have installed on Windows XP I have running on my Mac. When I try to re-install an older version, I get the same problem...
Ok, I guess the "old" version then. You get the Qt version only if you request a full, expert or whatever the option is, installation. Sry, can't help then. Maybe you move this question into another thread in the appropriate section?

Yann
Active member
Posts: 44
Joined: 2010.11.03 11:31
Location: Vrije Universiteit Brussel

#8 Post by Yann » 2012.02.09 19:03

Hi Daniel,

for Q1: Thanks a bunch ;-)!

for Q2: I get the same problem when I choose, full install, but I'll move on to the appropriate section...

Thanks for your help!

Yann

franke
Administrator
Posts: 408
Joined: 2007.08.10 11:09
Contact:

#9 Post by franke » 2012.02.10 13:39

Yann wrote:My processor is 64bit and I am running on 64-bit kernel.
Now I'm puzzled - the build machine apparently is 64bit as well?!

Do other application, e.g dammif, run?

Code: Select all

$> dammif --help

sachrysts
Active member
Posts: 70
Joined: 2011.09.07 15:53
Location: Stanford

Re: Primus on Mac OS 10.7 crash

#10 Post by sachrysts » 2012.02.10 14:59

Yann wrote: 1) I've installed the new atsas (atlas-2.4.2-1.dmg) on my Mac (Lion). I've read the README and installed the required Qt libraries. However, when I try to run primes, I get the following reply:

Yanns-MacBook-Pro:~ yannsterckx$ primus
dyld: Library not loaded: libsaxsplot.dylib
Referenced from: /usr/bin/primus
Reason: no suitable image found. Did find:
/usr/lib/libsaxsplot.dylib: mach-o, but wrong architecture
Trace/BPT trap: 5
Hi Yann,

please try installing the new atsas-2.4.3-1.dmg together with the provided Qt library (qt-mac-opensource-4.8.0.dmg). Don't forget to set the library path:

setenv DYLD_LIBRARY_PATH /usr/lib64

Hopefully, this solves your problem.


Hope this helps.

Yann
Active member
Posts: 44
Joined: 2010.11.03 11:31
Location: Vrije Universiteit Brussel

#11 Post by Yann » 2012.02.10 15:37

Hi Daniel,

yes other applications such as ranch, gasbor, dammin, etc do run like they should. I'll try installing the new version and let you guys know!

Thanks for the effort ;-)!

Yann

Yann
Active member
Posts: 44
Joined: 2010.11.03 11:31
Location: Vrije Universiteit Brussel

#12 Post by Yann » 2012.02.10 15:41

Guess I was a bit too soon on my reply...

I don't seem to have permission to download the new atsas... is that possible? I can download 2.4.2 and the new qt libraries, but not 2.4.3...

Thanks,

Yann

sachrysts
Active member
Posts: 70
Joined: 2011.09.07 15:53
Location: Stanford

#13 Post by sachrysts » 2012.02.10 15:45

Yann wrote:Guess I was a bit too soon on my reply...

I don't seem to have permission to download the new atsas... is that possible? I can download 2.4.2 and the new qt libraries, but not 2.4.3...

Thanks,

Yann
Sorry, my fault. I changed the permissions.

Yann
Active member
Posts: 44
Joined: 2010.11.03 11:31
Location: Vrije Universiteit Brussel

#14 Post by Yann » 2012.02.10 15:54

I installed the new packages, but I still get the same problem I'm afraid. I've restarted my computer and re-launched primus, but I get the same results...

Thanks,

Yann

sachrysts
Active member
Posts: 70
Joined: 2011.09.07 15:53
Location: Stanford

#15 Post by sachrysts » 2012.02.10 15:58

Yann wrote:I installed the new packages, but I still get the same problem I'm afraid. I've restarted my computer and re-launched primus, but I get the same results...

Thanks,

Yann
Could you paste the output again, please? It should use the library in /usr/lib64/ and not /usr/lib/

Cheers.

Post Reply